tirsdag 10. februar 2009

Å skrive om film


Denne uka fortsetter vi arbeidet med film i norskfaget, og i den anledning skal dere få en liten innføring i hva dere bør se etter når dere skal analysere en film. Jeg har lagt en scene fra "Gudfaren 2". Dette er noe av det sterkeste jeg har sett på film, og det er et veldig godt eksempel på kryssklipping. Her blandes de to sidene ved hovedpersonen Michael Corleone, mafiaboss og familiefar, sammen på en virkningsfull måte, og orgelmusikken underbygger den dystre stemningen som gjennomsyrer hele filmen. Forsøk å legge merke til slike virkemidler neste gang du ser film.

Når man skal skrive om en film er det lett å falle i den fella at man skriver et handlingsreferat, men vi skal nå forsøke å gå litt mer i dybden. Hvis dere blir bedt om å skrive en filmanalyse, bør dere begynne med en innledning der dere oppgir produksjonsår og forteller hvem som har regissert filmen. Forteller filmen en sann historie eller er den basert på en bok? Hva slags mottakelse fikk filmen da den kom? Hva sa kritikerne, og ble filmen godt likt av publikum? Si også kort noe om hva du tror er filmens tema.Når du går videre, er det tid for et handlingsreferat, men husk at dette ikke skal være en stor del av analysen din. Unngå å legge ut om detaljer, for disse kan du komme tilbake til seinere. Forklar hva som er anslaget i filmen, og si noe om hvem vi møter/ hva vi får vite her. Si også noe om kronologien i filmen. Blir handlingen presentert i kronologisk rekkefølge? Blir vi stilt overfor flere handlinger som går parallelt, og/ eller inneholder filmen tilbakeblikk eller frampek?I fortsettelsen bør du si noe om personene og miljøet i filmen. Er personene statiske typer eller er de sammensatte og dynamiske individer? Hva slags forhold har personene til hverandre? Kan du se noen utvikling hos personene i løpet av filmen? Forsøk å si noe om hvilke virkemidler som karakteriserer personene. Det kan være kroppsspråk, rekvisitter, sminke, kostymer, musikk osv. Hvor foregår handlingen i filmen og når finner handlingen sted? Er handlingen hentet fra fortida, nåtida eller framtida? Vil du si at filmen spesielt skildrer et sosialt miljø, og hvilken betydning har i så fall dette for filmen? Hva slags stemning(er) formidler filmen? Videre kan du forsøke å si noe om de filmatiske virkemidlene som er brukt i filmen. Forsøk å si noe om bildeutsnitt, kameravinkler, kamerabevegelser, klipping, lys, farger, lyd, musikk og eventuelt spesialeffekter. Når du peker på et virkemiddel, er det viktig at du forsøker å si noe om hvilken virkning det har. Du bør også si noe om symbolikk dersom dette er et virkemiddel i filmen.I en konklusjon kan du forsøke å oppsummere med filmens tema og budskap, og til slutt er det fint om du sier noe om hva du synes om filmen. Husk å begrunne meningene dine godt. Disse tipsene er basert på det læreverkene Panorama og Spenn sier om film.

Dette innlegget er skrevet av Anne - læreren til 1STA og 1STF. Takk for lånet, Anne!

5 kommentarer:

PernilleHS sa...

Skal vi analysere "Mitt liv som hund", eller en vi velger selv?

PernilleHS sa...

Fant det ut! Hehe.

Vildeee sa...

Det er ALT for mange spørsmål og ting å tenke over i disse oppagvene! Jeg synes det blir veldig vanskelig å holde en grei oversikt over hva jeg har gjort og hva som må gjøres. Kan du i det minste kanskje dele teksten opp med skikkelige avsnitt?

Jensemannen sa...

Jeg har også sett "Gudfaren 2". Jeg er enig i at man for se to deler av Michael Corleone, mafiaboss og familiefar, men jeg synes at man fikk vite mer om livet til faren, Vito Corleone. Men det er vel det som er meningen med filmen at man får se hvordan Michael tar seg til toppen av mafiaen, og Vito sin vei til å bli en Don.
Liker disse leksene =)

Morgan sa...

WOOW, dette var en LANG oppgave. Bloggleksene går litt over grensen for hvor mye vi skal gjøre synes jeg.!