torsdag 9. oktober 2008

Bloggoppgave uke 42 - "Du trenger ikke mer enn 6"

I A-magasinet 3.oktober kunne vi lese om mikronoveller, en ganske så ukjent litterær form for de fleste av oss. Mikronovellene består av kun seks ord, og disse seks ordene forteller hele historien. Artikkelen forteller at Ernest Hemingway var en av de som prøvde seg på denne formen, og at hans personlige favoritt var novellen "For sale: baby shoes, never worn".

Dere har to valg når det gjelder denne ukas bloggoppgave:
Alternativ 1: Les artikkelen i A-magasinet. Skriv kort hva du synes om denne type novelle. Forsøk å legge inn peker til denne artikkelen i innlegget ditt. Skriv din egen mikronovelle. Finn et bilde som kan illustrere novellen din og sett det inn i innlegget ditt.

Alternativ 2: Les artikkelen i A-magasinet. Skriv kort hva du synes om denne type novelle. Forsøk å legge inn peker til denne artikkelen i innlegget ditt.Velg en av mikronovellene som er gjengitt i artikkelen og forsøk å skrive den samme historien med noen flere ord. Husk at det ikke finnes noe fasitsvar her. Finn et bilde du mener kan illustrere teksten og sett den inn i innlegget ditt.

Foto: Paal Audestad
PS! Legg merke til at A-magasinet også oppfordrer leserne til å sende inn mikronoveller. Noe for deg? Vær rask, for fristen er allerede mandag 13.10.

3 kommentarer:

Eirik sa...

I dag dumpet det inn en artikkel i RSS-leseren min fra det svært troverdige nettstedet Snopes.com som går inn på om Hemingway i det hele tatt skrev denne novellen. Det er helt umulig å avkrefte noenting helt sikkert, men man kan si med svært liten feilmargin at det ikke var han som skrev den.

Jeg har skrevet til journalisten i Aftenposten, som - typisk nok - ikke hadde oppgitt noen kilder til sine utsagn om Hemingway, blant annet om at det var hans favorittnovelle, og bedt henne om å vurdere å gjøre noen endringer i artikkelen. Jeg håper i alle fall at dere orker å rette det opp :)

LK sa...

Jeg leser også på nettet at man ikke med sikkerhet kan si at det var Hemingway som skrev denne mikronovellen, noe jeg er enig i at Aftenposten burde ha sagt noe om. Uansett: "This six-word short story is repeatedly attributed to Ernest Hemingway, although no one has been able to prove that he actually wrote it. Hemingway scholars generally agree, though, that it isn't outside the realm of possibility, given Hemingway's history and style. Regardless, this shortest of short stories will live on in Hemingway lore."
http://www.cliffsnotes.com/WileyCDA/Section/In-which-Hemingway-short-story-is-the-saying-Childrens-shoes-for-sale-.id-305403,articleId-41062.html

Eirik sa...

Vel, når det finnes så lite bevis for at han skrev den, annet enn rykter, mener jeg at man burde holde opp med å gjenta ryktet til mer empirisk bevis foreligger.

Historien tar Hemingways stil på kornet (og karikerer den) ganske bra, men dette er ikke et sikkert tegn på at den er hans. Dersom man finner et stykke lerret med malingflekker på, er det svært lite sannsynlig at dette er laget av Jackson Pollock selv om ekspertene ikke kan utelukke det.

Jeg tror historien om at Hemingway står bak den bare er en løgn som har blitt gjentatt så mange ganger at folk begynner å tro at den er sann. Historien forblir jo bra uansett om Hemingway skrev den eller ikke; de fleste tekstene jeg har lest har ikke tatt så mye skade av at de ikke var skrevet av Hemingway.