torsdag 18. desember 2008

Juleferie!


Endelig er juleferien her for både elever og lærere. Jeg vil få takke alle elever i 1STB og 1STE for en flott høst med mye læring og mye moro! Det er fint å jobbe med dere, og jeg ser fram til mange fine fagdager etter jul! Nyt feriedagene og bruk tiden til å lade opp batteriene etter høstterminen!
GOD JUL!Y
Y

onsdag 19. november 2008

Muntlige presentasjoner, uke 49

I løpet av fagdagen i uke 49 skal alle holde en individuell presentasjon av en novelle. Dere må velge en av fire noveller, og dere må fokusere på ting som tematikk, miljø- og personskildring og bruk av virkemidler. I tillegg må dere tenke på hvordan dere skal legge opp presentasjonen og formidle stoffet deres. Dere får ikke ha med dere PCene deres under presentasjonen denne gangen, rett og slett fordi dere også trenger å øve dere på å formidle på andre måter enn ved hjelp av PC. Mer informasjon om hva presentasjonen skal inneholde og hva som vurderes finner dere her.

tirsdag 11. november 2008

Ny framsyning av Jungelboka!


Endeleg har vi fått ny dato for framsyning av Jungelboka for 1STB. Vi skal sjå forestillingen onsdag 3.desember klokka 18:00. Eg håpar alle har høve til å vere med på ei fantastisk oppleving!
Bilete: Det Norske Teater

onsdag 22. oktober 2008

Bloggoppgave uke 44: "Kunnskap gir superkrefter"

Kunnskap er makt. Dette har dere sikkert hørt før, men for  ungdom i Norge er det lett å ta utdanning som en selvfølge. Operasjon Dagsverk har valgt å jobbe med utdanningod, fordi nettopp utdanning kan hjelpe vanskeligstilt ungdom til å bedre sin livssituasjon. I år går pengene fra OD til utdanning i Bangladesh. Dere har gjennom film og foredrag fått vite litt om hvordan det er å være ung i Bangladesh. Denne uka skal du skrive et blogginnlegg der du sier noe om hvordan ungdomstid i Bangladesh skiller seg fra din ungdomstid i Norge. Hvorfor er utdanning viktig, og hva synes du om Operasjon Dagsverk? Kan det å delta på OD-dagen gi deg noe? Forklar. Hvis du valgte ikke å delta på OD-dagen, forklar hvorfor. Skriv minst 200 ord.

Bilde: www.od.no

Drama i 1STB

IMG_1121 I dag sto drama på timeplanen i 1STB, og det var tid for å la PC og lærerpreik vike for lek og moro. Vi var mange som fikk trent lattermusklene i løpet av fagdagen. Det er godt å se at dere er såpass trygge på hverandre at dere tør å ta utfordringer og kaste dere ut i ulike øvelser, både alene og sammen med andre. Det er også tydelig at det går mange kreative sjeler i denne klassen, og jeg vil ikke bli forundret IMG_1125om noen av dere blir å se på Sandvika vgs' revyscene etter hvert. Dette var kanskje ikke den mest tradisjonelle måten å nærme seg dramasjangeren på, men min filosofi er at vi alle har godt av å leke av og til i en hektisk hverdag. Hva tenker dere? Bruk kommentarfeltet og legg inn noen ord om hva du synes om denne måten å "jobbe" på.

søndag 19. oktober 2008

Jungelblogg

Denne ukens blogglekse tar naturlig nok utgangspunkt i "Jungelboka". Jeg håper og tror teaterbesøket er en opplevelse dere tar med dere videre gjennom skoleåret! I hvert fall var det en forestilling som gjorde inntrykk på lærerne som var med dere. Oppgaven denne uka er å skrive et innlegg hvor dere tar for dere både workshop og forestilling. Hva synes du om "foredraget" til Adil på starten av dagen; hvordan opplevde du å få være med og danse, etc. Hva synes du om forestillingen? Hvordan fungerte denne historien, som de fleste av dere kun kjenner fra Disney, i en urban setting? Hva med musikk og dans? Hvordan likte du de ulike typene vi møtte i stykket, osv?

Innlegget ditt bør være minimum 300 ord, og du bør sette inn peker til Det Norske Teater og et bilde. Husk å oppgi hvor du har tatt bildet fra.

Foto: Det Norske Teater

onsdag 15. oktober 2008

Blogglekse uke 43, 1STB og uke 44, 1STE. Hva er privat?

De siste årene har vi sett at grensen mellom hva som er privat og hva som er fritt tilgjengelig informasjon har flyttet seg. Utviklingen av internett gjør at det meste som finnes av informasjon kun er et tastetrykk unna, og internett er også det stedet vi først oppsøker når vi ønsker å finne informasjon om ulike emner.

Vi ser at det legges mer og mer privat informasjon ut på nettet. Bilder fra hytteturer og fester havner på Facebook søndag kveld, vi oppretter profiler på ulike nettsamfunn, ønsker vi en kjæreste kan vi legge ut informasjon om oss selv ut på datingsider på nettet, skattelistene ligger åpne for alle og enhver, etc. Googler du på venner og kjente finner du som regel en eller annen type informasjon om vedkommende, og det er ikke alltid informasjon du ønsker å få.

Hvor mener du grensen mellom det private og det offentlige bør gå når det gjelder informasjon på internett? Hva mener du er greit at legges ut av informasjon om deg? Hvordan bruker du internett til å finne og spre informasjon om deg selv og andre? Kjenner du til tilfeller hvor nettet er blitt brukt til å mobbe andre eller spre uriktige opplysninger om noen du kjenner? Skriv et innlegg på bloggen din hvor du tar opp disse problemstillingene. I tillegg vil jeg at du går inn på bloggen til den i klassen som står under deg på blogglisten på klassebloggen og legger inn en kommentar på det vedkommende har skrevet i sitt innlegg (om denne saken). Alle må ha skrevet sitt innlegg før de kommer på skolen onsdag 22.10. Forsøk å få inn innleggene deres såpass tidlig at andre rekker å kommentere også.

Foto: www.flickr.com/photos/49127694@N00/315686462

torsdag 9. oktober 2008

Bloggoppgave uke 42 - "Du trenger ikke mer enn 6"

I A-magasinet 3.oktober kunne vi lese om mikronoveller, en ganske så ukjent litterær form for de fleste av oss. Mikronovellene består av kun seks ord, og disse seks ordene forteller hele historien. Artikkelen forteller at Ernest Hemingway var en av de som prøvde seg på denne formen, og at hans personlige favoritt var novellen "For sale: baby shoes, never worn".

Dere har to valg når det gjelder denne ukas bloggoppgave:
Alternativ 1: Les artikkelen i A-magasinet. Skriv kort hva du synes om denne type novelle. Forsøk å legge inn peker til denne artikkelen i innlegget ditt. Skriv din egen mikronovelle. Finn et bilde som kan illustrere novellen din og sett det inn i innlegget ditt.

Alternativ 2: Les artikkelen i A-magasinet. Skriv kort hva du synes om denne type novelle. Forsøk å legge inn peker til denne artikkelen i innlegget ditt.Velg en av mikronovellene som er gjengitt i artikkelen og forsøk å skrive den samme historien med noen flere ord. Husk at det ikke finnes noe fasitsvar her. Finn et bilde du mener kan illustrere teksten og sett den inn i innlegget ditt.

Foto: Paal Audestad
PS! Legg merke til at A-magasinet også oppfordrer leserne til å sende inn mikronoveller. Noe for deg? Vær rask, for fristen er allerede mandag 13.10.

onsdag 8. oktober 2008

Tips om nynorsk

Som eg har sagt tidlegare er det de mange som treng å arbeide meir med nynorsken. Samtalar med kolleger fortel at det er mange elevar her på skulen som slit med dei same problema når dei skriv nynorsk. Ingunn, Mette og Andreas som underviser på VG3 har lagt ut nokre tips på 3.trinns-bloggen Sammensatt. Eg trur de óg kan dra nytte av å sjå på desse innlegga.
Foto:www.flickr.com/photos/35034358497@N01/8813553

Første bloggoppgave

Når dere nå har fått opprettet deres egne blogger, er det på tide å begynne å skrive. I det første innlegget ditt vil jeg at du skal skrive noe om hvilke tanker du har rundt norskfaget, og hva du synes om at dere nå skal blogge. Du må gjerne også skrive noe om hvordan du ønsker at bloggen skal vurderes, dersom du har tanker om det allerede.
Det andre innlegget ditt skal ta for seg norsk sidemål. Dere har nå fått tilbake de første nynorsktekstene dette året. Hvordan synes du det gikk? Ta deg god tid til å se gjennom teksten din og tenk gjennom hva du kan gjøre for å forbedre nynorsken din. Sett opp noen konkrete forslag til hva du kan gjøre, og forsøk å være realistisk. Her er det kanskje like lurt å sette seg små delmål som å forsøke å gape over alt på en gang... I begge disse innleggene vil jeg at dere skal øve dere på å sette inn bilder. Husk å velge bilder du mener er relevante for det du skriver om, og oppgi hvor du har hentet bildene fra.

tirsdag 7. oktober 2008

Hvorfor skal du blogge på skolen?

Klassebloggen har allerede vært oppe og gått noen uker, og nå har  tiden kommet for at dere skal begynne å blogge på egenhånd. Vi startet med blogging her på Sandvika vgs forrige skoleår, og det vi har sett er at blogging gir elevene en anledning til å: Katt

  • øke deres digitale kompetanse
  • lage sammensatte tekster
  • reflektere over fagstoff
  • gi uttrykk for tanker og meninger
  • få formelle og uformelle tilbakemeldinger fra lærer og medelever
  • dele med andre
  • lage personlige, kreative blogginnlegg
  • få utløp for skriveglede
  • få en samlet oversikt over hva de har jobbet med gjennom tid

For meg som lærer er bloggene deres et hjelpemiddel til å:

  • få et riktigere/bredere inntrykk av de "stille" elevene
  • skape et annet forum enn klasserommet for å kunne gi andre typer tilbakemeldinger
  • legge til rette for å utvikle elevenes digitale kompetanse
  • gi opplæring i utvikling av sammensatte tekster
  • bruke bloggen som en del av vurderingsgrunnlaget i norsk skriftlig
  • få en samlet dokumentasjon av hva eleven har jobbet med over tid
  • bruke blogginnlegg som grunnlag for diskusjoner i klassen
  • bruke blogginnlegg som utgangspunkt for muntlig eksamen

Bloggen du nå oppretter skal først og fremst brukes til faglig refleksjon til tema og emner knyttet opp mot norskfaget. Du står imidlertid fritt til å skrive om andre ting på bloggen din også, men husk at bloggen ikke skal være en Face Book 2. Jeg forventer at bloggen din oppdateres jevnlig. I begynnelsen vil dere få konkrete oppgaver som skal skrives inn her, senere kaster jeg ballen mer og mer over til dere. Jeg har som mål at jeg skal kommentere på bloggene deres en gang pr. måned, og jeg oppfordrer dere også til å kommentere på hverandres blogger.

Ved sluttenLate night av hver termin vil du få karakter på bloggen din. Jeg ønsker at dere skal være med på å bestemme vurderingskriteriene når vi har kommet godt i gang. Karakteren du får på bloggen teller i norsk hovedmål. 


Foto: Literary Cat
Late Night

mandag 6. oktober 2008

Lesestund

Det er ingen tvil om at guttene i 1STB koser seg når de har leseøkt i engelsk...

onsdag 1. oktober 2008

Få sving på sidemålet - boktips

Etter å ha lese lesarinnlegga de skreiv for ei tid tilbake, ser eg at mange av dykk treng litt hjelp for å få betre tak på sidemålet.Eit tips frå meg er at de må lese fleire nynorske tekstar, også utanfor skolen. Det å finne gode nynorsktekstar er derimot noko mange synest er vanskeleg. Eg vil difor kome med forslag til to bøker for de av dykk som ønskjer å ha noko å sjå på i dei neste vekene. Den fyrste boka er faktisk ei barnebok, nemleg Happy skriven av Linn T. Sunne. Denne boka vann Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2007. Kort sagt er det ei bok om "å vere ny i klassen, lyge og ha pokerfjes som sprekk." Mange vil kanskje seie at de er for gamle for denne boka, men eg vil likevel seie ho er verd å lese både på grunn av sjølve historia og språkføringa. De kan lese meir om Happy her.
Den andre boka er Frode Grytten si novellesamling Bikubesong frå 1999. Dette er ei samling av 25 noveller som alle tek for seg livet til innbyggjarane i ei bestemt bygning i Odda. Også denne boka er vinnar av ein Bragepris og de finn meir informasjon om ho her.

God lesing!

Boktips: Hilde Hagerup, Bittet

Hilde Hagerups bok Bittet handler om tenåringsgutten Jonas Nilsen. Jonas bor sammen med faren sin i en skitten og lite hyggelig leilighet. Moren til Jonas sitter i fengsel, og Jonas bruker mye tid på å gruble over hvordan det skal bli den dagen hun kommer ut. Jonas er en gutt med mange knuter i magen, en gutt som bærer på mange tanker og følelser. Samtidig er han "klassens pervo" og klovn. Han er gutten som blir utvist fra skolen etter å ha tittet oppunder skjørtet til jentene, etter å ha hatt diverse utbrudd i klasserommet, etc. Jonas er gutten som går i dress på skolen og som pynter hjemme. Men hvem er han egentlig? Bittet er en bok om en sammensatt gutt, og om en gutt vi blir glade i til tross for at han driter seg ut gang på gang. Boka er lettlest og det er en bok du ikke klarer å legge fra deg før du har vært gjennom alle de 172 sidene. Og best av alt; boka finner du hos Ingrid i skolebiblioteket. Du kan også lese mer om boka her.

onsdag 24. september 2008

Ferietid!


Ønsker dere alle en god høstferie! Nyt fridagene og kom tilbake til skolen med ny energi og arbeidslyst!

Foto:www.flickr.com/photos/34606192@N00/2106617

tirsdag 16. september 2008

VIP

I løpet av uke 41 og 42 vil alle elever på VG1 her på Sandvika ha fokus på psykisk helse. Alle er vi på en eller annen måte opptatt av helsa vår. Vi tenker på hva vi spiser, hvor mye vi trener, at vi får nok søvn osv, men har dere noen gang tenkt på at vi også har en psykisk helse?

Sandvika videregående skole er en av mange videregående skoler som deltar i det nasjonale VIP-programmet (Veiledning og Informasjon om Psykiske helse hos ungdom).
I korte trekk går VIP-programmet ut på å veilede og informere lærere og elever om psykisk helse og psykiske problemer hos ungdom. Hovedmålet med programmet er å ”Gjøre elever bedre rustet til å ta vare på egen psykiske helse og bli oppmerksom på hvilke hjelpetiltak som kan oppsøkes ved psykiske problemer og lidelser.”

VIP-programmet ønsker å sette søkelys på vanlige ungdomsproblemer. Mange går rundt med ulike typer problemer, særlig i forbindelse med overgangen mellom barn og voksen. I basisgruppetimene vil vi jobbe med et eget studiehefte utarbeidet i forbindelse med VIP-programmet, og hver klasse vil også få besøk av en fagperson fra psykisk helsetjeneste som sammen med helsesøster vil gi mer informasjon, svare på spørsmål, diskutere osv.

Det er sikkert mange av dere som går rundt og lurer på ting i forhold til både egen og andres helse. På VIP-siden på It's Learning er det mulig å sende inn anonyme spørsmål til helsesøster og de som kommer fra psykisk helsetjeneste. Det kan også være lurt at dere prater med hverandre og med de hjemme om dette temaet.

Boktips


Mange av dere leser mye allerede, mens andre kanskje synes det er vanskelig å finne en bok som fenger. Er du en av de som trenger et boktips eller et spark bak for å komme i gang med lesinga, kan du ta en titt på bloggen til bibliotekaren vår Ingrid, Leselyst, eller du kan ta en tur ned på det flotte biblioteket vårt og snoke litt i hyllene.

Foto: http://www.flickr.com/photos/28658690@N00/274158994

søndag 7. september 2008

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR!

kollasj11 Velkommen til klassebloggen til 1STB og 1STE ved Sandvika videregående skole. Denne bloggen er først og fremst knyttet opp til norskfaget i  disse to klassene, og etter hvert vil dere finne både boktips, oppgaver, fagtekster og bilder på denne bloggen. Det vil også bli lagt ut pekere til elevbloggene blogger her når kollasj12de er oppe og går. Noen av dere har kanskje blogget før, mens dette for de flesteav dere vil være nytt. Jeg håper uansett at dere vil se på blogging som noe spennende og annerledes å holde på med i skolesammen heng. Jeg håper også dere vil like bloggen vår, digiTalt, og at dere er flinke til å komme med kommentarer til innleggene her.

;) LK